Karácsonyra töltőt? De még milyet!

A pcpult.hu tesztelte a Viator Slim napelemes töltőt. Íme, mire jutottak...

Viator Slim

Hamarosan itt a karácsony, amikor a fenyőfa pompába öltözik, és sok színes doboz vár arra, hogy kibontsák. Már most azon gondolkozol, mit is vegyél kocka barátodnak, kollégádnak? Idén esetleg kicsit figyelni is szeretnél a Föld nevezetű bolygóra és szeretnéd rávenni ismerősödet, a megújuló energiák használatára? Nos, mindegyikre itt az aktuális válaszunk: Ajándékozz napelemes akkumulátor töltőt mobilhoz!

Miért is?

A mai digitális korban, mindenki a telefonján "lóg". (Ha nem hiszed, szállj fel a 4-6-os villamosra és a telefonod nyomkodása helyett, kivételesen nézz szét az utazóközönség között. Naugye!) Persze a mai hiberszuperokos telefonok, tabletek, hiperszupergyorsan le is merülnek. Aztán világvége módjára kell egy konnektort vagy USB portot keresni.

Azonban ha egy puszta közepén, a vonaton ülve vagy éppen vitorlázunk a Balaton közepén, igen hasznos tud lenni egy ilyen napelemes kütyü. Mivel a tesztünk kezdetekor sorra dőlnek meg a melegrekordok így október végén, érdemesnek láttuk tesztelni a Viator Solar Charger kifejezetten ajándékozásra készült változatát.

Első benyomások

Megforgatva a dobozt, már ekkor megállapíthattuk, hogy nem egy tégla méretű és súlyú eszközről lesz szó, ami a kibontás után be is igazolódott. A Viator Slim V-2000 paramétereit egy átlagos telefon méreteihez tudnám hasonlítani. Kényelmesen elfér a tenyérben, és a kabátzsebben sem húzza az ember vállát. Kialakításában remekül összhangban van a funkcionalitás és az egyszerű, letisztult forma. Így akár kedvenc főnökünket is meglephetjük vele.

A termék a legtöbb eszközt támogatja, alapból 4 féle csatlakozóval kapjuk, amiből a nekünk megfelelőt kiválasztva összepattintjuk a kábellel, és már használható is! Pozitívum, hogy a csatlakozás megfelelő erősséggel tart, így nem kell attól félni, hogy valahol elhagyjuk.

Apropó! Itt jegyezném meg, hogy az eszköz előtöltött állapotban van, kibontás után azonnal használható! Kollégámmal beszéltük is, hogy ez jó dolog, de igazán hasznossá akkor válhatna, ha "kb minden sarkon" kapni lehetne egy Viator-t. Például ha egy reptéren vagyok, és mindjárt indul a gépem. Mivel a váróban az összes e-mailre válaszoltam, elintéztem 4-5 hívást, a kis smartphone-om töltöttsége szépen el is fogyott. Ekkor még lenne időm gyorsan a váró boltjában egy előtöltött, napelemes töltőt leakasztani, ami az utazás alatt fel is töltené a mobilomat. Persze az elképzelés első része még csak álom, de a második fele már valóság.

Az állami vasúttársaság segítségével sikerült tesztelnem az eszköz képességeit egy 5 órásra sikeredett úton. A napom elején, szokás szerint a telefont 100%-os töltöttséggel lerángattam a hálózatról, majd a napi használat során este fél 7-re már csak 35%-ot mutatott. Mivel az utazást a a nagy sikerre való tekintettel a MÁV 1 órával meghosszabbította (értsd: késett), mit is tud tenni az egyszeri utas.

Nézzük csak: 1. alszik, 2. a szemben ülő csinos hölggyel ismerkedik, 3. olvas, 4. laptopon/tableten filmet néz, 5. telefonján zenét hallgat, játszik, Facebookozik, stb. 1. Álmos nem voltam, a 2. pont minden feltétele nem teljesült, a könyvemet kiolvastam, laptopot nem hoztam, így maradt az utolsó pont a listából. A telefonom kb az út 1. órája után 8%-on ciripelt, hogy őt mostazonnalderögtön csatlakoztassam valamihez, amiben áram van, így hát előkerestem neki a korábban teljesen feltöltött Viator Slim V-2000-t. A töltési folyamat papírforma szerint kb 3 órán át tartott, mire a napelemes eszköz lemerült. A mobilom a töltés ideje alatt mindvégig bekapcsolt állapotban, és intenzív használatban volt. A töltés végére így is 74%-on állt a mobil akkumulátora! Azt azért szögezzük le, hogy a használat így kicsit körülményesebb, mert két dologra kell figyelned le ne essen, de megoldható.

Következő kirándulásom alkalmával sikerült egy "szép" felhős időd kifognom. A használati útmutató szerint, ekkor :-( arcot kellene vágnom, de a napelemek még ilyen időben is képesek valamelyest tölteni a beépített akkumulátort. Persze ilyenkor a töltési idő jelentősen tovább tart. Ekkor vettem észre az első hiányosságot: Nincsen akku-töltöttség ellenőrző gomb. Ahhoz, hogy megtudjam mennyire van "kész" állapotban az eszköz, üzem alatt kell lennie. (Vagy töltődnie kell, vagy töltenie egy okoskütyüt.) Ez picit zavaró tud lenni.

Egyébként a Viator Slim V-2000 állapotát 3 pici jelzőfény mutatja. Ha piros, akkor tölt épp egy valamit, egészen addig, míg mind a 3 jelzés el nem tűnik. A beépített akkumulátor töltése közben kétféle módon jelez: 1. Ha napenergiával töltjük, akkor Zöld színnel villannak fel sorban. A töltöttségi szintnek megfelelően: 1 LED ~35%, 2 LED ~ 70%, 3 LED ~ 100% 2. Ha USB-n keresztül töltjük, akkor Piros színnel jelennek meg a pöttyök, jelezvén, hogy "Nem vagy Zöld és pusztítod a környezeted!" :-)

Napelemen keresztül a töltés körülbelül 10-12 órán keresztül zajlik, míg USB-n ugyanez a folyamat 2-4 órát vesz igénybe. A tesztelés ideje alatt hasznos kis útitárssá vált a napelemes töltő, mégpedig azért, mert kicsi mérete miatt bárhova magammal vihetem. Nem kell azon aggódnom, hogy "vajon ma meddig bírja a mobilom", hiszen bármikor, bárhol után- tölthetem a lemerült cellákat egy kis napfénnyel!

Az eredeti cikk videóval, fotókkal itt olvasható: http://pcpult.hu/it-technologia/hardver/karacsonyra-toltot-de-meg-milyent.html