Halogén lámpa:

A halogén izzó, tulajdonképpen tökéletesített izzólámpa. A lámpa burájába halogén elemet (jódot vagy brómot) juttatnak. Spirálja a volfrám izzóénál magasabb hőmérsékletű, ezért a burát kemény-üvegből, vagy kvarcból készítik. Hatásfoka átlagosan 20-30 %-al jobb, mint a hagyományos izzólámpáké, (használatával ennyi energiát lehet megtakarítani), de a halogén izzó is felforrósodik működés közben, tehát sok hőt termel. Formája, színhőmérséklete és élettartama is megegyezik az izzólámpáéval.

Felkapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít és fényerő-szabályozós lámpákban is használható. A halogén izzó élettartama – hasonlóan az izzólámpáéhoz – kb. 1000 üzemóra. Elsősorban olyan helyen célszerű használni, ahol gyakori ki/bekapcsolás mellett alkalmanként rövidebb ideig kell csak világítani (kamra, pince, mellékhelyiségek, stb.) A

LED lámpa:

LED világító dióda félvezető anyagból készült korszerű fényforrás (neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik). A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. Élettartama akár 10-15 év is lehet, ezért – bár ára viszonylag magas – nagyon gazdaságos. Akár 80%-al kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzólámpa. Alacsony hőmérsékleten üzemel és bekapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít.

A LED fényforrások nagyon széles fény-szín tartományban vásárolhatók és egyes típusoknak nemcsak fényereje, de akár a színe is szabályozható. A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy foglalatba tekerhetők, 230 Voltosak, és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak.

A LED a jövő fényforrása. Nagyon széles körűen használható és a technológia komoly fejlődés előtt áll.