Amikor láttam a híradásokat a márciusi hóvihar fogságában lévő emberekről, akkor nem gondoltam, hogy a zöldleszek.hu webáruháznak bármilyen köze is lehet az olyan váratlan helyzetekhez, mint a napokban tapasztalt tavaszi hóvihar. Néhány nap távlatából, gondolom mindenki igyekszik végiggondolni, mit tudna egy kicsit másként tenni, vagy egy kicsit előre gondolkodni, ha egy hasonló helyzetbe kerülne, mint az a sok ezer szerencsétlen ember. Mert sajnos bárki, bármikor kerülhet hasonló helyzetbe. Akár az utakon, de máshol is – dugó, útlezárás, éjszakázás egy pályaudvaron, stb.

Tudom, könnyű utólag okosnak lenni, de a most történtek során az egyik legfontosabb tapasztalat számomra az volt, hogy az autóban rekedtek mobil kapcsolattartásának lehetősége az idő múlásával egyre csökkent. Ez azért történhetett, mert sorra merültek le a mobiltelefonok. Pedig ennek kivédésére, vagy az üzemidő meghosszabbítására nagyon sok lehetőség van. Némelyik megoldás nem is jelent komoly anyagi ráfordítást.

A legegyszerűbb ötlet, ha az autóban mindig tartunk egy autós töltőt a mobilunkhoz. Az USB-ről tölthető telefonok esetében legalább egy, az autó szivargyújtójába illeszthető USB adaptert. (A mostani esetben is nagyrészt az autók járó motorral fűtötték az utasteret, tehát az autóban még lehetett áramot találni, csak sokan nem rendelkeztek egy néhány száz forintos töltővel.) Persze más megoldások is lehetségesek. Olyanok, amelyek akkor is segítenek, ha már végképp nincs lehetőségünk villamos energiához jutni.

Például szinte minden autóban található valamilyen elemlámpa, vagy kézilámpa. Ha viszont egy olyan lámpát tartunk a kocsiban, amely nem elemmel, hanem akkumulátorral működik és napelem, vagy kézzel tekerhető dinamó segítségével is feltölthető, akkor közelebb kerültünk a megoldáshoz. Létezik ugyanis ilyen készülék! Akkumulátoros zseblámpa, képes mobil eszközök töltésére és akár még hangos riasztást is ad vészhelyzetben. Tölthető USB-ről, napelemmel és akár kézzel tekerhető dinamóval is. És mindez egyetlen kis készülék, ami bőven elfér a kesztyűtartóban a sok kacat mellett. Ugye sokaknak ismerős az érzés, hogy „bár csak még egyet telefonálhatnék…”? Ezzel a készülékkel ez minden helyzetben megoldható!

Természetesen hasznosak lehetnek azok a napelemes mobil töltő készülékek is, amelyek elsősorban nem az ilyen vészhelyzetekre lettek kitalálva, hanem túrázásra, kirándulásra, de ugyanúgy megállják a helyüket a rendkívüli körülmények között is.

Mindenkinek ajánlom végiggondolni, hogy legalább egy ilyen eszköz mindig rendelkezésére álljon, akár autóval indul el, akár más módon utazik. Ha tud valaki kommunikálni, van olyan működő telefonja, amellyel legalább segítséget tud hívni, az nagyon megnöveli önmaga és családja biztonságérzetét.