Mi a különbség a hagyományos izzólámpa és a kompakt fénycső között?

Izzólámpa:

Az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk. Fényét elektromos áram által felizzított volfrám szál adja, az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Színhőmérséklete kellemes, meleg fényű 2700 Kelvin. Az izzó fénye lényegében bekapcsolás pillanatában eléri a maximális értékét, ami élettartama során csak kis mértékben csökken. Az általános célú izzók élettartama kb. 1000 üzemóra. Az izzók legnagyobb hátránya az alacsony hatásfok, hiszen a belevezetett energia mindössze 2(kettő!)-5(öt!)%-át hasznosítják fényként, a többi hőként kárba vész.

A hagyományos izzólámpákat – az Európai Unió előírása szerint – fokozatosan, de 2012-től végleg kivonják a forgalomból. A korszerű energiatakarékos fényforrások alkalmazásával a háztartások akár 10-15%-os energia megtakarítást is elérhetnek, a kisebb energiafelhasználás hatására pedig Európában évente kb. 15 millió tonnával kevesebb széndioxid kerül a levegőbe.

Kompakt fénycső:

Angolul Compact Fluorescent Lamp (CFL) energiatakarékos fényforrás. Akár 80%-al kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzólámpa. Az 1980-as években kezdett elterjedni. Működési elve azonos a hosszú, rúd alakú fénycsövekével, csak az alakja más. Mivel a korszerű kompakt fénycsőben a begyújtást egy, az izzóba beépített elektronika vezérli, a mai korszerű kompakt fénycsövek érzéketlenek a kapcsolgatás gyakoriságára. A bekapcsolás után azonban bizonyos időre (30...60 másodperc) van szükség, amíg teljes fényerejét eléri. Ezért olyan helyeken célszerű alkalmazni, ahol kevesebb ki/bekapcsolás mellett hosszabb ideig folyamatos világításra van szükség. Élettartama 6-8-szorosa a hagyományos izzóénak, ezért (is) nagyon gazdaságos.