A mobil eszközök működéséhez energia szükséges. Intenzív használat mellett azonban még a legkiválóbb készülékek is hamar lemerülnek – feltöltés nélkül általában nem bírják egy napnál tovább. Mit tehetünk, ha napközben, útközben lemerült a készülékünk és nincs a közelben konnektor, ahol feltölthetjük? 

Ilyenkor jönnek jól a hordozható töltők – külső akkumulátorok. Ezek mérete praktikus és kényelmi okokból sem lehet nagy.  Néhány éve már léteznek olyan változatok is, amelyek beépített napelemet tartalmaznak. A legtöbb esetben viszont ezek a néhány cm2 felületű napelemek olyan kevés energiát voltak képesek előállítani, amivel nagyon hosszú idő – sokszor napok – alatt tudták csak feltölteni az akkumulátort. Ennek oka, hogy a széles körben használt napelemek hatásfoka nagyon alacsony. Ami persze nem jelentene gondot akkor, ha egyszerűen megnövelhetnénk a napelem felületét és máris rendelkezésre állna a kívánt teljesítmény.Egy hordozható eszköznél azonban ezt nem tudjuk megtenni, itt az adott felület méretéhez igazodó napelemet lehet csak használni. A problémát az új generációs, nagy hatásfokú - „high efficiency” - napelemek oldották meg.

A technológiát az amerikai SunPower cég dolgozta ki. Sikerült olyan napelem cellákat ipari mértekben előállítaniuk, amelyek hatásfoka csaknem másfélszerese a hagyományos napelemekének. Azaz ugyanakkora felületen közel 50%-kal több elektromos energiát tudnak termelni. Az új napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia előállításához és egy zsebben elférő mobil töltő méretében is képesek az USB adapterekével már összemérhető töltőáramot biztosítani.E nagy hatásfokú napelemek felhasználásával olyan mobil töltőket lehet előállítani, amelyeken már nemcsak díszítésként van napelem, hanem praktikusan használhatók is, amikor kirándulunk, utazunk, horgászunk.

Az új generációs, a korábbiaknál sokkal nagyobb használati értékkel bíró napelemes töltők már megjelentek webáruházunkban is. A ViatorPower márkanéven Magyarországon is forgalmazott napelemes mobil töltőkbe a gyártás során kizárólag nagy hatásfokú napelemeket építenek be. A márka kínálatában megtalálható az elegáns, kecses, női változattól a robosztus, víz- és ütésálló túraváltozatig többféle kialakítású modell. Utóbbi, a Viator Explorer például olyan napelemes USB töltő, amelynek felülete kisebb, mint egy A5-ös papírlap és 3,3 wattos napeleme már 7…9 óra alatt fel tudja tölteni a 3.000 mAh-ás akkumulátort. Ennyi energia pedig már nemcsak egy iPhone, vagy más okostelefon egész napi működéséhez elég de akár egy tablet jó néhány órányi intenzív használatát is lehetővé teszi – akár a strandon, kempingben, vagy kerékpározás közben is.

A Viator töltőkről további részletes információ itt olvasható.

Viator Explorer napelemes töltő túrázóknak