10 egyszerű lépés ahhoz, hogy zöldebb legyen a világ

Ahhoz, hogy a világ zöldebb, a levegő, az élővizek tisztábbak legyenek, nem hatalmas hőstettekre és nagyszabású, földrészeket átívelő projektekre van szükség. Mindennapi életünk apróságaira kell csupán odafigyelnünk egy kicsit. Ha a Földön élő sokmilliárd ember mindegyike csak egy keveset tesz azzal, hogy néhány, szinte lényegtelennek tűnő dolgot tudatosan másképp csinál, ezzel képesek vagyunk megváltoztatni és szebbé, élhetőbbé, zöldebbé varázsolni bolygónkat. Az óceánok vize is apró cseppekből áll. Ha mi, felelősen gondolkodó, az életet és a természet szépségeit tisztelő emberek az alábbi 10 egyszerű lépést mindannyian meglépjük, akkor máris egy óriási dolgot vittünk véghez azért, hogy egy még szebb, zöldebb világban élhessünk még nagyon sokáig...

1. Fákat, virágokat és más növényeket ültetek és/vagy támogatom gondozásukat.

Milyen csodálatosak a lakóparkok zöldellő kertjei. Micsoda üdítő látvány a nagyvárosi forgatagban egy virágokkal telerakott ablakpárkány, a szürke betonrengetegben egy kis láda tele színes növényekkel. Ezek a kis növény-szigetek nemcsak felvidítják az életemet, de éltető oxigént is termelnek a levegőbe kerülő széndioxidból. A legapróbb kis zöld levelecske is hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjen az a teher, amit a füstölgő gyárkémények és az autók kipufogó gázai okoznak a Föld légkörének.

2. Lecserélem régi izzólámpáimat energiatakarékos típusokra.

Az energiatakarékos fényforrások 70-80%-kal kevesebb energiát használnak ahhoz, hogy ugyanolyan fényt adjanak, mint a hagyományos izzólámpák, amelyek az energia nagy részéből nem fényt, hanem hőt termelnek. Ezeknek a korszerű világítóeszközöknek az élettartama is általában többszöröse, mint a régi villanykörtéknek. A háztartásomban évente sok-sok ezer forintot is megtakaríthatok az energiatakarékos izzók használatával. És ha kevesebb energiát használok, akkor kevesebb energiát is kell megtermelni. Ez azt jelenti, hogy az erőművek kevesebb füstöt, kevesebb mérgező hamut, kevesebb veszélyes nukleáris hulladékot bocsátanak ki a világba, amely ettől megint csak egy kicsit zöldebb és tisztább lesz.

3. Amikor csak tehetem gyalog, kerékpárral, vagy közösség közlekedési eszközökkel közlekedek autózás helyett.

A világon a nap 24 órájában folyamatosan sok százmillió autó motorja zúg és ontja a füstöt, a kormot és a mérgező gázokat a levegőbe. Ha közösségi közlekedési eszközzel utazok, akkor az egy főre eső szennyezés, ami a környezetemet terheli, csak töredéke annak, mintha egyedül utaznék egy autóban. Ha pedig a család kerékpárral indul el kirándulni még magamba is szívhatom a tisztább levegőt és az egészséges mozgás mellett boldog és vidám órákat tölthetek el szeretteimmel.

4. Takarékosan bánok a vízzel és igyekszem csökkenteni a vízfelhasználást a háztartásomban.

A tiszta ivóvíz előállítása és a szennyvizek megtisztítása a legtöbb energiafelhasználással járó ipari folyamatok egyike. Csak egy kis odafigyelést igényel, hogy ne folyassam fölöslegesen a vizet fogmosás közben, hogy víztakarékos mosogatógépet vásároljak, hogy szakaszos öblítésű WC-tartályt építsek be lakásomba. Ettől máris kevesebb vizet használok, kevesebb szennyvizet termelek és ezáltal nagyon sok energiát takarítok meg. Nemcsak én járok jól, de a világ is zöldebb lesz egy kicsit.

5. Még több újrahasznosítás - igyekszem olyan termékeket vásárolni, amelyek anyaga újrahasznosítható és nem szennyezi a környezetet.

Ha odafigyelek, hogy az általam vásárolt termékek olyan anyagokból készüljenek, amelyeket korszerű technológiákkal újra lehet hasznosítani, akkor a Föld kincseit védem. A műanyagok, a fémek előállításához a szükséges nyersanyagokat a Föld mélyéről kell felhozni és sok-sok energiát felhasználva feldolgozni. Ha azonban például az ásványvíz műanyag palackját a szelektív hulladékgyűjtőbe teszem, abból nagyon sokszor lehet ugyanolyan műanyag palackot újra előállítani anélkül, hogy a szükséges nyersanyagokat ismét elő kellene teremteni.

6. Igyekszem magam is újra felhasználni mindent, amit csak újra fel lehet használni.

Micsoda apró dolog az, ha például vásárolni úgy megyek, hogy mindig viszek magammal egy szatyrot, vagy egy kosarat és nem veszek minden alkalommal egy új zacskót a pénztárnál. És ez miért jó? – Mert sokmillió tonna műanyagzacskót lehet így kivonni a forgalomból, amelyek előállításához akkor sem nyersanyagokra, sem energiára nincs szükség és a szemétbe kerülve sem szennyezik tovább a környezetet.

7. Előnyben részesítem a levegőt, a környezetet a lehető legkevésbé szennyező termékeket és megoldásokat.

Ha a kertemben ősszel összegyűjtött faleveleket nem elégetem, hanem komposztálom, akkor nemcsak a mérgező füstöt nem eregetem a levegőbe, de a virágaimat, növényeimet is tápanyagokban gazdag földbe ültethetem, amitől azok még szebbek lesznek. De ha például autót veszek, akkor nemcsak a lóerőkre és a kárpit színére figyelek, hanem a motor fogyasztására is, hiszen a kevesebb üzemagyagot fogyasztó autó a környezetet is kevésbé szennyezi.

8. Csökkentem az energiafelhasználásomat és minden olyan tevékenységemet, amely negatívan hat a Földre és a környezetre.

Mennyi energiát és mennyi pénzt lehet megspórolni, ha megfelelően hőszigetelem a házamat... ha olyan kis programozható kütyüt használok, amelyik lejjebb veszi a fűtést napközben, amikor nem vagyok otthon. Ha olyan mosóport használok, amellyel alacsonyabb hőfokon is tisztára tudom mosni a ruhát... ha teljesen lekapcsolom a TV-t éjszakára és nem csak "stand-by" üzemmódba teszem... Végtelenül sok apró kicsi ötlet, sok kicsi odafigyelés és máris zöldebb lehet a világ, amelyben élek.

9. Ha legközelebb elektromos berendezést vásárolok, az mindenképpen környezetbarát - "Energy Star" jelzéssel ellátott, vagy "A" energia osztályba tartozó - lesz.

Ma már az üzletekben is kiírják az elektromos berendezésekre, hogy mennyire bánnak takarékosan az energiával. Ehhez egyszerűen megérthető jelzéseket és piktogramokat használnak, hogy minden vásárló könnyen el tudjon igazodni. A leginkább energiatakarékos és környezetbarát berendezések néha persze kicsit többe kerülnek, mint energiafaló társaik, hiszen a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák. De, aki utánaszámol, az hamar megérti, hogy mégis érdemes inkább ezeket választani, mert nagyon rövid idő alatt behozzák ezt az árkülönbséget azzal, hogy működtetésük jóval kevesebb energiát igényel, ami a villanyszámlában mutatkozik meg. ...És persze a szebb, zöldebb világban...

10. Érdeklődöm, figyelemmel kísérem a környezetvédelem ügyét és családomnak, barátaimnak is példát mutatok, hogyan tehetik szebbé és zöldebbé a világot.

Hiszen ők is könnyen beláthatják: megéri zöldnek lenni!

Belépés a környezetbarát webáruházba

Üzenet küldése

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező!

   
[profiler]
Memory usage: real: 9961472, emalloc: 9570520
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem