Megoldást keresek - kérdések és válaszok

Energiatakarékos világítás

Hogyan válasszak megfelelő energiatakarékos fényforrást?

Ellenőrző lista:

1. Fényforrás típusának kiválasztása Kompakt fénycső ("U" alakú, spirál, burkolt)
Halogén izzó
LED fényforrás
2. Fényerő meghatározása, foglalat maximális teljesítményének ellenőrzése 40 Watt >> 400 Lumen
60 Watt >> 600 Lumen
100 Watt >> 1200 Lumen
3. Foglalat típusának, méretének ellenőrzése E27 („vastag”)
E14 („vékony”)
4. Izzó formája, mérete Átmérő, Hossz
5. Színhőmérséklet kiválasztása Melegfehér (2700 Kelvin)

1. Először gondolja meg, milyen körülmények között fogja használni az izzót!

Például a nappaliban, a dolgozó szobában, a konyhában, vagy az éjjeli szekrényen álló olvasólámpában viszonylag keveset kapcsolgatja a lámpát, annak folyamatosan hosszabb ideig kell világítania. Ebben az esetben a kompakt fénycsöveket ajánljuk elsősorban.

Válassza a kompakt fénycsövek azon változatát, amelyek kívülről törés-biztos műanyag burkolattal vannak ellátva a gyerekszobába, konyhába, és más olyan helyekre, ahol követelmény a kiemelt biztonság. Ezek az égők jobban védettek a mechanikai sérülések ellen, ezért biztonságosabbak. (Ha a burkolat alatt a kompakt fénycső el is törik, abból semmilyen vegyi anyag-maradék, vagy üvegszilánk nem tud kikerülni.)

Ha olyan helyre szánja az izzót, ahol inkább gyakori kapcsolgatás mellett viszonylag rövidebb ideig kell csak világítani – például kamra, pince, fürdőszoba, WC, stb. – akkor a halogén izzókat javasoljuk, amelyeknek bekapcsoláskor azonnal teljes fényerővel világítanak.

Akkor is halogén izzót vásároljon, ha olyan lámpában kívánja használni, amely fényerő-szabályozó kapcsolóval van ellátva. A kompakt fénycsövek ugyanis ilyen lámpákhoz nem használhatók.

Ha speciális megvilágításra van szüksége – például a konyha munkaasztalát, a szekrény polcát, a borotválkozó tükröt vagy akár egy kirakatot, áru-bemutató (hűtő)pultot akar megvilágítani, akkor a LED fényforrásokat javasoljuk, amelyek azonnal teljes fényerővel és gyakorlatilag hőtermelés nélkül világítanak minimális energiafelhasználás mellett.

Fényforrások – és más elektromos háztartási eszközök esetében is – törekedjen „A”, „B”, vagy „C” („zöld”) energia osztályba tartozó terméket vásárolni.

2. Ha kiválasztotta a fényforrás típusát, döntse el milyen fényerőre van szüksége!

Nem kell mindig, mindenhol a legerősebb megvilágításra törekedni, mert az zavaró lehet és bántja a szemet. Az optimális fényerő meghatározása egyénenként és helyenként különböző lehet. Míg a hagyományos izzóknál a fény ereje egyenesen arányos volt a villanykörte teljesítményével, a korszerű világítóeszközöknél ez már nem igaz. Itt a fényforrás fényárama a meghatározó, amit Lumenben adnak meg. Az alábbi táblázat – tájékoztató jelleggel – segít meghatározni, hogy milyen hagyományos izzónak milyen fényerejű korszerű fényforrás felel meg.

Hagyományos izzó teljesítménye (Watt) Kompakt fénycső fényárama (Lumen)
25 Watt 220 Lumen
40 Watt 400 Lumen
60 Watt 600 Lumen
75 Watt 800 Lumen
100 Watt 1200 Lumen

Ellenőrizze, hogy az adott világítótest foglalatába maximálisan milyen teljesítményű izzót használhat! Az elektromos csatlakozás erre a teljesítményre van méretezve. Ha például a csatlakozón lévő felirat azt jelzi, hogy „max. 60W”, akkor legfeljebb 60 Wattos hagyományos villanykörtét, de pl. kompakt fénycsőből azt a 20 Watt teljesítményűt is használhatja, amely a csomagolásán lévő felirat szerint egy kb. 100 Wattos hagyományos izzó fényerejével világít.

3. Ellenőrizze az izzó foglalatának típusát és méretét!

Ellenőrizze a foglalat méretét, hogy az a vastagabb E27, vagy a vékonyabb E14 típusú-e. (Ezt egyszerű szemrevételezéssel megállapíthatja. Az E – „Edison menet” – jelölés után lévő szám a foglalat átmérőjét jelöli milliméterben.) Ennek megfelelően válassza ki az adott fényforrás csatlakozójának típusát, méretét.

4. Győződjön meg róla, hogy a megfelelő formájú és méretű izzót választotta!

Ne felejtse el ellenőrizni, hogy az adott világítótestbe a kiválasztott izzó beleférjen, azaz annak méretét, formáját! Egyes lámpák, lámpa búrák olyan kialakításúak, hogy nem lehet bármilyen izzót azokba becsavarni.

Az izzók méretének ellenőrzése. D=legnagyobb átmérő, L=legnagyobb hossz

5. Gondolja meg, hogy milyen színhőmérsékletű izzót célszerű használnia az adott helyen!

Tradicionális okokból a színhőmérséklet fordított hőmérsékleti asszociációkat okoz. A kékebb árnyalatok, bár magasabb színhőmérsékletűek, alacsonyabb hőmérséklet érzetét keltik. Hasonlóképp a vörösebb árnyalatok melegebbnek tűnnek. Ennek oka, hogy vörössel az izzást, és tüzet hozzák összefüggésbe, míg a kékkel inkább a jeget, vagy a vizet. A melegebb árnyalatok pihentetően, nyugtatóan hatnak, ezért a lakásban a 2700 Kelvin színhőmérsékletű melegfehér fényforrások használata javasolt.

Milyen izzót használjak, ha sűrűn kell kapcsolgatni a lámpát?

Ahogy azt már mondtuk, a kompakt fénycsövek a bekapcsolás után csak bizonyos idő elteltével – általában 20...30 másodperc – világítanak teljes fényerővel. Ezért elsősorban olyan helyeken biztosítanak magas komfort-érzetet, ahol ritkább kapcsolgatás mellet folyamatosan, hosszabb ideig van szükség világításra (pl. lakószobák, konyha, stb.) Olyan helyekre, ahol gyakrabban kell kapcsolgatni a lámpát, de egy-egy alkalommal csak rövidebb ideig van szükség világításra (pl. kamra, WC, mellékhelyiségek, stb.) elsősorban a halogén izzókat javasoljuk. A hagyományos izzókhoz képest ezek is 20-30% energia-megtakarítást biztosítanak, de a felkapcsolás pillanatában azonnal teljes fényerővel világítanak. Ugyancsak megfelelő megoldás a LED lámpa, azonban érdemes meggondolni, hogy a mellékhelyiségek világításához megéri-e ezeket a jóval drágább fényforrásokat használni.

Milyen fényforrást használjak például polcok, vitrinek, lépcsők rejtett megvilágításához?

Ilyen felhasználásra elsősorban a LED fényforrásokat javasoljuk. A kínálatunkban megtalálható, flexibilesen alakítható LED-sor például méretben, formában sokféleképpen fölszerelhető szekrényekbe, polcok alá, lépcsőkre, akár hangulatos rejtett világításként is. E fényforrások energia-fogyasztása nagyon alacsony – mindössze néhány Watt – hőkibocsájtásuk szinte nincs, így nem tűzveszélyesek, alacsony feszültségű tápegységről működnek, így még gyermekek számára sem veszélyesek érintésvédelmi szempontból. Kiválóan használható az alumínium-házas, érintőkapcsolós LED sorunk konyhák munkaasztalának megvilágítására is.

Hová dobjuk ki az elhasználódott fényforrásokat?

Fontos! A kompakt fénycsövek és a LED lámpák komplex elektronikát tartalmaznak, ami egyrészt újra hasznosítható anyagokat jelent, másrészt a szemétbe kerülve a környezetre káros lehet. Ezért miután elhasználódtak nem szabad őket a háztartási hulladékkal együtt kidobni. Ezt az áthúzott „kerekes kuka” logó jelzi. Az elhasznált égőket vissza lehet vinni/küldeni az üzletbe, ahol vásárolták, vagy el kell helyezni az elektronikus berendezések hulladékai számára kijelölt bármely gyűjtőrendszerben. Célszerű és javasolt a hagyományos izzólámpákat és a halogén izzókat is a szelektív hulladékgyűjtő pontokon elhelyezni.

Hogyan válasszam ki a számomra legmegfelelőbb napelemes töltőt?

A napelemes töltőket akkor lehet jól kihasználni, ha a tölteni kívánt mobil eszköz(ök)höz legalkalmasabb típust választja ki. Mire kell figyelni az optimális készülék kiválasztásakor? A legfontosabb paraméterek, amelyeket érdemes figyelembe venni, a következők:

1. A mobil készülék áramfelvétele
Egy egyszerű mobiltelefon sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint például egy okostelefon, vagy egy tablet. Utóbbiak energiaigénye attól is függ, hogy milyen alkalmazásokat használnak rajtuk - pl. az internethasználat, egyes játékok nagyobb mértékben terhelik a készülék akkumulátorát. A mobil eszközök saját akkumulátora minél nagyobb kapacitású, annál tovább képes energiával ellátni a mobil készüléket. Általánosságban elmondható, hogy ha a napelemes töltő saját akkumulátorának kapacitása (ezt általában mAh-ban adják meg) közel akkora - vagy inkább nagyobb - mint a tölteni kívánt legtöbb energiát igénylő mobil készüléké, akkor optimális a választás. Tehát pl. egy 800...1000mAh-ás mobil töltő kiválóan használható egy egyszerűbb mobiltelefonhoz, vagy MP3 lejátszóhoz, de ha iPhone-t, vagy más okostelefonhoz szeretné használni, akkor legalább 2000mAh-ás modellt válasszon. A játékkonzolok, tabletek még több energiát igényelnek - ezekhez legalább 4000mAh-ás, vagy nagyobb mobil töltő az ideális.
2. A napelem teljesítménye
Minél nagyobb teljesítményű a napelemes töltő napelem-cellája, annál gyorsabban tudja azt a Nap sugaraival feltölteni. A napelem minősége, teljesítménye tehát elsősorban a töltés idejét határozza meg. A napelemek teljesítményét általában Watt-ban, vagy - a töltőáramot meghatározva - mA-ban adják meg. Ha tehát a napelemes töltő beépített akkumulátora 5V-os, 1000mAh-ás, akkor egy 5V-os, 100mA-es (0,5W-os) napelem kb. 10...12 óra alatt tölti fel (feltéve, hogy a napelem működéséhez ideális feltételek állnak rendelkezésre).

Milyen mobil készülékek töltéséhez lehet napelemes töltőt használni?

A napelemes töltők többsége olyan mobil eszközökhöz használható, amelyek szabványos USB-ről tölthetők (3,7...5,0V töltőfeszültséggel). A mobil készülékek többsége ilyen - legyen szó mobil-, vagy okostelefonról, tabletről, MP3, vagy MP4 lejátszóról, GPS készülékről, e-könyv olvasóról, vagy játékkonzolról. Ma már a mobil eszközök szabványosítása is egyre szélesebb körű, ezért a legtöbb ilyen készülék microUSB töltés-csatlakozóval rendelkezik. (Kivételt képeznek az Apple termékek - iPhone, iPod, iPad - amelyek speciális csatlakozókat használnak.) Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a kiválasztott töltő rendelkezik-e a készülékünk töltéséhez megfelelő csatlakozással és ha nem, akkor célszerű megfelelő csatlakozó adaptert is rendelni.

Milyen napelemet javasolnak a hajómra/lakókocsimra/lakóautómra, amelynek 100Ah-ás az akkumulátora?

Az optimális napelem-teljesítményt alapvetően nem az akkumulátor kapacitása határozza meg, hanem az energiaszükséglet. (Természetesen az akkumulátor kapacitása is fontos tényező, hiszen hiába termeli meg egy nagyteljesítményű napelem a sok energiát, ha azt nem képes az akkumulátor tárolni.) Ezért mindig először a hajó/lakókocsi/lakóautó általunk használt elektromos fogyasztóinak energiaigényét kell meghatározni és ehhez méretezni a napelemet és az akkumulátort.

Kiindulhatunk a tapasztalati tényekből is a napelemes rendszer kiválasztásakor: Általában egy ólom-, vagy ólomzselés akkumulátor a kapacitásának 2/3-át tudja leadni, ezután mondjuk azt, hogy lemerült. Ha tehát a gyakorlati tapasztalatunk az, hogy a 100Ah-ás akkumulátor 2 napig képes ellátni energiával a fogyasztókat és ezután merül le, akkor ez azt jelenti, hogy a napelemnek naponta az akkumulátor kapacitása 1/3-ának megfelelő energiát kell visszatáplálnia az akkuba. Egy 100Ah-ás akkumulátor esetén ez kb. 30...35 Ah naponta. Ezt nyári időszakban, napsütéses időben egy kb. 60Wp-os napelem tudja biztosítani.

Ugyanakkor például, ha egy elektromos motorral használjuk a horgászcsónakunkat úgy, hogy hetente egyszer megyünk ki a vízre és hat napig a hajó a kikötőben áll, de azt szeretnénk, hogy ezalatt a hat nap alatt feltöltse az akkumulátort, akkor elegendő egy 20Wp-os napelemet használnunk, ami napsütéses időben kb. 11Ah töltési kapacitással rendelkezik naponta. Így 6 nap alatt 66Ah töltést tud biztosítani az akkunak. Ha a hétvégén horgászni indulunk, akkor így nagy valószínűséggel egy teljesen feltöltött aksival indulhatunk el.

Ugyanakkor fölösleges lenne mondjuk egy 50Ah-ás akkumulátorhoz egy 120Wp-os napelemet használnunk, mert így a napelem által megtermelt energia nagy része kárba veszne, egy ekkora kapacitású akkumulátor ugyanis nem képes azt tárolni. Az ilyen teljesítményű napelemhez, amelynek napi töltési kapacitása akár 70...80Ah is lehet, legalább egy 130...150Ah akkumulátor szükséges. Ezzel már nemcsak a világítást, de akár TV-t, rádiót, számítógépet, sőt, naponta néhány percig még egy mikrohullámú sütőt is tudunk működtetni úgy, hogy a napelem pótolja a felhasznált villamos energiát.

Hová telepítsem a napkollektor(oka)t?

A napkollektorokat bárhol elhelyezhetjük - akár a kertben is - de néhány szempontot nem árt figyelembe venni. A legfontosabb, hogy déli irányba nézzen és felülete a nap beeső sugaraival közel 90 fokos szöget zárjon be.
A biztonsági előírásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Például, hogy a napkollektor külső felülete napsütésben nagyon felmelegszik, olyannyira, hogy komoly égési sérüléseket is okozhat. Ezért úgy helyezzük el, hogy gyerek, vagy óvatlan felnőtt semmiképpen se érhessen hozzá.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a legcélszerűbb és legoptimálisabb a napkollektorokat a tetőn elhelyezni. Innen a hőcserélő-folyadék csővezetékét is könnyebb a tartályhoz vezetni, mint a kert végéből. Amennyiben a napkollektorok a tetőn kapnak helyet, többféle rögzítési-, beépítési mód közül választhatunk. Az alumíniumkeretes kollektorokhoz szinte bármilyen tetőtípushoz kaphatóak rögzítőelemek. Lapos- és sátortetők esetén is 45°-60°-os dőlés-szöget (ha kell kiemelést) kell biztosítani az optimális működés biztosításához. A különféle beépítési módozatoknak nincs különösebb hatása a kollektorok teljesítményére, így pusztán egyéni ízlés kérdése, hogy melyik módszert választjuk. Bárhová is telepítjük a kollektorokat, minden esetben arra kell törekedni, hogy a megfelelő teljesítményt lehetővé tévő déli-, délnyugati tájolást és a legalább 40-45°-os dőlésszöget biztosítani tudjuk a kollektorok számára.

Milyen programozható termosztátot használjak??

A lakás fűtési rendszerében a termosztát szerepe az, hogy ha a helyiség hőmérséklete elér egy bizonyos felső értéket, akkor lekapcsolja azt (elzárja a radiátor szelepét, vagy leállítja a kazán fűtését) - ha pedig a hőmérséklet egy bizonyos alsó érték alá csökken, akkor elindítja a fűtést és felfűti helyiséget. Ha például a termosztáton beállítunk 20 Celsius fok hőmérsékletet, akkor mindaddig, amíg a helyiségben 20 fok nem lesz azt az információt küldi a kazán, vagy a fűtési rendszer felé, hogy annak fűteni kell (melegíteni a fűtési rendszer vizét). Ha a helyiség hőmérséklete elérte a 20 fokot, akkor pedig leállítja azt. mindaddig, amíg a hőmérséklet pl. 19 Celsius fokra nem süllyed. Ekkor a folyamat kezdődik elölről.
A programozható termosztátok lényege az, hogy ezeket a hőmérséklet-értékeket a nap különböző szakaiban másképpen adhatjuk meg és ezt előre beprogramozhatjuk. Például, ha munkanapokon rendszeresen nem tartózkodunk otthon reggel 8 és délután 6 óra között, akkor fölösleges 20 fokos hőmérsékletet tartani a lakásban, elegendő azt csak temperálni pl. 16 fokon. Viszont beállíthatjuk, hogy délután 5 órától már 20 fokos hőmérséklet legyen, így a rendszer ekkor elkezdi felfűteni a lakást és amikor délután 6 órakor hazaérünk, akkor már a meleg otthonunkba lépünk be. Napközben azonban - éppen az alacsonyabb hőmérséklet miatt - rengeteg energiát megtakarítottunk, hiszen nem kellet 20 fokra felfűteni a lakást, csak 16-ra. A program része lehet az is, hogy szombaton és vasárnap - amikor viszont egész nap otthon vagyunk - folyamatosan kellemes meleg legyen otthonunkban. Hétfőn pedig a program ismét a munkanapok szerinti módon állítja majd be a hőmérsékeltet. Ezzel a módszerrel, azaz a programozott hőmérséklet-állítással nagyon sok - akár 25-30%-os - megtakarítást is el lehet érni a fűtési költségekben és az energia-felhasználásban.

Ha csak egy helyiségben (vagy helyiségenként külön-külön és/vagy eltérően) akarja a hőmérsékletet programozni, akkor programozható radiátor-termosztátot használjon. Ez az egyes radiátorok teljesítményét szabályozza a lakásban.
Ha az egész lakás hőmérsékletét akarja előre programozottan szabályozni, akkor a programozható szoba-termosztát a legjobb megoldás.
Ha pedig munkája, életmódja olyan, hogy nem lehet előre programozni a lakás hőmérsékletét (pl. rendszeresen és sokat utazik, gyakran nem megy haza, hétvégi háza van, ahová csak alkalmanként megy), akkor használjon telefonon/mobiltelefonon vezérelhető termosztátot. Ennek működése olyan, hogy egy telefonhívással tudja szabályozni a helyiség hőmérsékletét. Így akár napokig, hetekig csak temperálhatja a lakást, ha azonban úgy dönt, hogy oda akar menni, akkor néhány órával előbb telefonon beállíthatja, hogy kellemes meleg várja, amikor megérkezik.

Belépés a környezetbarát webáruházba

Üzenet küldése

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező!

   
[profiler]
Memory usage: real: 10223616, emalloc: 9671128
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem